„Ден на Изкуствения интелект“ събира световноизвестни учени, студенти, професионалисти и любители, запленени от новите технологии

За първи път в Пловдив си дават среща професионалисти, любители, студенти и ученици в рамките на събитието „Ден на изкуствения интелект“, което ще стартира на 15 март /петък/ в 9.15ч. в Аулата на Технически университет-София, Филиал Пловдив на ул. „Цанко Дюстабанов“ 25. Лекции ще изнесат световноизвестни учени, работещи в сферата на изкуствения интелект.  

В 9.30ч. започва презентацията на д-р Себастиан Хеслер, специалист по молекулярна генетика, работил в Центъра за мозъчни науки към Харвардския университет, а в момента директор на изследователски център „NERF“ в град Льовен, Белгия. Неговата лаборатория съчетава системни невронаучни изследвания и съвместно невро-инженерство, за да разкрие част от принципите на мозъчната функция.  

В 10.30ч. лекция ще изнесе проф. д-р Димитър Проданов от Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) на Българската академия на науките, който е част от екипа и на Междууниверситетския център по микроелектроника (Imec) в гр.Льовен, Белгия. Той ще представи работата в новата Лаборатория по невротехнологии в БАН, част от финансирания от ЕС проект „VIBraTE” ERA Chair. Лабораторията се фокусира върху изучаването на мозъка и взаимодействието му с имплантирани електроди, използвайки съвременни методи за моделиране и експериментиране.  

Между 11ч.-12 ч. е предвидена среща на членовете на „Клъстер Изкуствен интелект-България“ с представители на бизнеса, академичната общност и студенти.  

В 13.30ч. започва уъркшоп по програмиране на изкуствен интелект, в който могат да се включат както професионалисти, така и начинаещи програмисти. Участниците ще бъдат потопени в различни теми, включително машинно обучение, обработка на естествен език, компютърно зрение и други. 

Гости на събитието ще бъдат още : 

проф. Джин Делбеке- участник в няколко европейски изследователски проекта за зрителни протези, стимулация и запис на периферни нерви. Доктор по неврология от университета Макмастър Хамилтън, в гр.Онтарио, Канада 

Доц. Димитру Балеану от Института по атомна физика в гр. Букурещ, Румъния.  

Кристина Ескенази - председател на „Клъстер Здравеопазване и живот“ , член на Управителните съвети на „Клъстер за изкуствен интелект - България“ и КРИБ – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, директор „Женско предприемачество“ за региона на Югоизточна Европа във Venture Build Studio – VenRize, както и основател на Международната асоциация за женско предприемачество в областта на биотехнологиите „Global Digital Technologies Health Network“.  


Ден за Изкуствен Интелект е част от серия срещи на глобалната инициатива „Build with AI“, която за първи път се провежда в Пловдив.  

„Build with AI“ е глобална поредица от събития, която служи като отправна точка за разработчиците по целия свят, имайки за цел да ги запознае в детайли с авангардното царство на технологиите за изкуствен интелект и машинно обучение на Google. Това уникално събитие създава среда, в която участниците могат да се потопят в интерактивни лекции и семинари, всички под експертното ръководство на опитни експерти. Участниците, независимо дали са професионалисти или тепърва прохождат в сферата на новите технологии, имат шанс да придобият знания и умения, необходими за използване на изкуствения интелект в пълния му потенциал. 


Линк за Live Stream: https://www.youtube.com/watch?v=o0-NlfQ-gqs  


 AI-Conf

 

Календар